3 veelvoorkomende IE-misverstanden

Dat niet voor iedereen duidelijk is wat intellectuele eigendom inhoudt, dat is bekend. Er bestaan dan ook heel wat misverstanden over dit rechtsgebied. En dat terwijl intellectuele eigendom zo belangrijk is voor een onderneming! Een gemiste kans dus. In dit artikel sommen we 3 veel gehoorde misverstanden over IE! 

 

1) Door mij in te schrijven bij de KvK verkrijg ik bescherming van mijn merk

Helaas verkrijg je door inschrijving bij de KvK geen merkbescherming. In wezen heeft een inschrijving bij de KvK niets met intellectuele eigendom te maken. Veel mensen verwarren dit met het verkrijgen van een handelsnaam. Maar intellectuele eigendomsrechten uit een handelsnaam verkrijg je niet door een naam bij de KvK in te schrijven. Die rechten verkrijg je namelijk door je handelsnaam te voeren. En dat gebeurt doordat je de naam gebruikt: op je facturen, op je visitekaartjes, op je website etc. Daarnaast is een handelsnaam niet hetzelfde als een merk. Een merk verkrijg je namelijk door inschrijving ervan in het merkenregister.

2) Als je je merk vastgelegd hebt, kun je die over een jaar weer wijzigen

Als je je huisstijl besluit te wijzigen nadat je je merk vastgelegd hebt, kun je je merk in het register niet wijzigen. Je kunt wel je nieuwe merk opnieuw vastleggen. Daarom is het belangrijk om vóórdat je je merk vastlegt, goed na te denken of dit het merk is dat je voorlopig gaat houden. En dit is ook één van de redenen waarom een woordmerk altijd de sterkste bescherming geeft (die wijzigt namelijk meestal niet als je je huisstijl besluit te veranderen, een logo wel).

3) Intellectuele Eigendom is geen prioriteit, het kan immers altijd nog vastgelegd worden

Ten onrechte denken veel ondernemers dat intellectuele eigendom altijd later nog kan. In het intellectuele eigendom geldt echter doorgaans dat het eerste recht het sterkste is. Als je dus niet je rechten zo snel mogelijk vastlegt, dan open je deuren voor anderen om dat als eerste te doen. En dan ben je helaas niet meer de eerste. Dan kan het dus zo zijn dat iemand anders eerder dan jijzelf, jouw merknaam heeft vastgelegd..Laat dat jou niet gebeuren, onderschat het belang van intellectuele eigendom niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *