5 juridische tips voor startende ondernemers

Als startende ondernemer komt er van alles op je af: je moet van alles regelen voordat je überhaupt bezig kan zijn met “jouw ding”. Misschien wil je niet eens nadenken over bepaalde zaken omdat je gewoon je producten wilt verkopen of je diensten wilt verlenen. Toch is het verstandig om stil te staan bij bepaalde zaken. Om je een handje te helpen heb ik hier een paar tips opgesomd waar je hopelijk al starter wat mee kan.

1 – Stel algemene voorwaarden op (of laat deze opstellen)

Veel ondernemers beginnen hun onderneming zonder eerst algemene voorwaarden op te (laten) stellen, of plukken zomaar iets van internet zonder eerst bekijken of het wel bij hun onderneming past. En dit terwijl het opstellen van algemene voorwaarden juist heel erg belangrijk is! Toegegeven, het is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar dat neemt het belang ervan niet weg. Algemene voorwaarden regelen onder welke voorwaarden jij jouw producten verkoopt of je diensten aanbiedt aan je klanten en welke rechten en plichten hierbij tussen jou en je klant over en weer gelden. Deze regels moeten voldoen aan de wet, anders kunnen ze ongeldig zijn en ze moeten ook op de juiste manier aan je klant kenbaar zijn gemaakt. Goede algemene voorwaarden kunnen kopzorgen voorkomen, investeer erin. Lees je in, probeer zelf goede algemene voorwaarden op te stellen of maak het jezelf gemakkelijk en laat jouw voorwaarden op maat maken. Dit kan ik voor je doen tegen een gunstig tarief. Uiteraard kan ik de door jou opgestelde voorwaarden ook controleren.

2 – Denk na over welke rechtsvorm je wilt gaan gebruiken

Er zijn in Nederland verschillende soorten rechtsvormen met elk hun voor- en nadelen. Begin je alleen en wil je weinig opstartkosten hebben, dan kun je bijvoorbeeld voor een eenmanszaak kiezen. Nadeel hiervan is dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van je bedrijf. Wil je met meerdere personen een bedrijf beginnen? Dan kun je voor een vennootschap onder firma gaan (Vof). Hierbij zijn ook weer lage opstartkosten, maar is het nadeel weer dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van het bedrijf. Denk hierover van te voren na, kijk wat bij jouw situatie het beste past en stem je keuze daarop af.

3 – Vergeet je intellectuele eigendom niet

Als ik met ondernemers praat, valt mij op hoe weinig mensen weten wat “intellectueel eigendom” is. Als ik het uitleg, dan antwoorden ze vaak “oh ja, iets met patenten”. Niet helemaal, maar het gaat al de goede kant op! Het is jammer dat er zo weinig bekend is over dit onderwerp, omdat het echt een gemiste kans is om dit niet of niet correct te beschermen. In een andere blog zal ik wat uitgebreider ingaan op wat dit is, maar heel kort gezegd komt dit neer op de bescherming van creaties. Onder creaties valt bijvoorbeeld ook de naam waaronder je jouw producten of diensten aanbiedt aan je klanten. Een naam is (als het voldoet aan bepaalde eisen) te beschermen en als je dat niet doet, kunnen anderen ermee aan de haal gaan. Dit verhaal is eigenlijk al relevant vóór dat je een naam gekozen hebt! Als je namelijk een naam kiest die niet aan de regels voldoet, dan kun je de naam niet beschermen en kun je anderen ook niet verbieden zich ook zo te noemen. Als je al een naam hebt gekozen, is het belangrijk de naam zo snel mogelijk te beschermen; de beschermingsdatum is namelijk de datum van de aanvraag van het recht. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat iemand anders de naam aanvraagt en het dus claimt.  

4 – Kijk uit met het zomaar plukken van foto’s van internet voor je website

Als je net begint heb je een website nodig. Het komt vaak voor dat mensen hun eigen website bouwen, dat scheelt immers weer in de kosten. Bij het bouwen van je website kom je echter een probleem tegen: je hebt afbeeldingen nodig voor bij je teksten. Veel mensen denken dat de foto’s die je op het internet vindt, “gewoon” gebruikt mogen worden, als je bijvoorbeeld maar de bron erbij vermeldt. Dat is echter meestal niet zo omdat op foto’s vaak auteursrecht rust. Enkel het vermelden van de bron van de foto zal dit niet verhelpen. Er zijn 3 mogelijke oplossingen: 1) vraag toestemming, 2) gebruik rechtenvrije afbeeldingen (een goede site hiervoor is bijvoorbeeld pixabay.com ) 3) mijn favoriet: maak gewoon je eigen afbeeldingen, dan weet je zeker dat het goed zit en heb je ook nog eens originele foto’s.

5 – Denk na over hoe je om zult gaan met wanbetalers

Het minst leuke van het werk is misschien wel het omgaan met wanbetalers. Helaas hoort dit ook bij het hebben van een eigen bedrijf. Gelukkig kun je het één en ander doen om wanbetalers zoveel mogelijk te voorkomen, en als ze er zijn, er zo soepel mogelijk mee om te gaan. In een aparte blog zal ik hierover wat uitgebreider schrijven. Een tip voor nu is in ieder geval: denk van te voren na over dit onderwerp en pas je algemene voorwaarden of overeenkomsten hierop aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *