Brexit: de gevolgen voor jouw EU merk of model

De Brexit is een feit: per 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (VK) geen lid meer van de EU. Maar wat zijn de gevolgen van deze verandering voor jouw EU merk of model eigenlijk?

Overgangsperiode

In november 2019 wist de Britse premier Boris Johnson een deal te sluiten en deel van deze deal is dat er een overgangsperiode is na de Brexit. De overgangsperiode duurt tot en met 31 december 2020. Tot die tijd merk je dus eigenlijk weinig van de Brexit. Voor EU merken en modellen betekent dit dat de wet en regelgeving van de EU nog tot en met 31 december 2020 geldig blijft voor het VK. Er zijn 2 mogelijke gevallen: EU merken of modellen die vóór 1/1/2021 geregistreerd zijn en EU merken of modellen die op 1/1/2021 nog hangende zijn.

EU merk- en modelaanvragen die vóór 1/1/2021 geregistreerd zijn

Voor EU merk- en modelaanvragen die vóór 1 januari 2021 geregistreerd zijn, ontstaat automatisch een gelijkwaardig recht voor het VK. Een EU merkrecht of modelrecht bestaat na 1 januari 2021 dan eigenlijk uit 2 stukken: een EU recht (geldig in 27 EU lidstaten) behandeld door het Europese bureau EUIPO, en een VK-recht dat wordt behandeld door het Britse bureau UKIPO. Op deze manier blijft het merk- of modelrecht dus ook na de Brexit in het VK geldig.

EU merken en modelaanvragen die op 1/1/2021 nog hangende zijn

Voor EU merken of modellen die op 1 januari 2021 nog in aanvraagfase zijn ontstaat geen automatisch VK recht. Echter, voor deze aanvragen is er wel de mogelijkheid om een aparte VK aanvraag in te dienen met behoud van de depotdatum van de EU aanvraag. Deze aanvraag moet worden gedaan in de 9 maanden na 1 januari 2021. Het behandelend bureau is het UKIPO en dit bureau behandelt de aanvraag als een VK aanvraag en toetst het aan VK-recht.

Heb je een EU merk of model aangevraagd of wil je dat doen?

Houd dan rekening met deze ontwikkelingen en met het feit dat de echte veranderingen pas vanaf 1 januari 2021 zullen komen. Vooral als jouw merk of model op 1 januari 2021 nog niet geregistreerd is, zul je actie moeten ondernemen om je recht ook in het VK geldig te laten zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *