De nieuwe Auteursrechtrichtlijn en het uploadfilter

Afgelopen week stemde het Europees Parlement in met de nieuwe Auteursrechtrichtlijn. Met name voor artikel 17 (voormalig artikel 13) is veel vrees. Wat houdt dit artikel eigenlijk in?

Internetplatforms worden aansprakelijk

Als gevolg van de nieuwe regeling worden internetplatforms zoals Youtube en Facebook aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermd materiaal. Uiteraard willen internetplatforms geen juridische problemen, dus zullen ze maatregelen moeten nemen om problemen te voorkomen.    

Licenties

Om te voorkomen dat er auteursrecht beschermd materiaal geüpload wordt, zullen internetplatforms gedwongen worden om licenties af te nemen. Het doel van deze regeling is het compenseren van makers. Hun werk wordt namelijk nu vaak gebruikt zonder hun toestemming.  

Voorstanders

De voorstanders van de nieuwe regeling vinden het fijn dat het makkelijker wordt voor makers om een compensatie te krijgen. Op dit moment kunnen makers namelijk pas wat doen als het werk online staat en dan lopen ze al achter de feiten aan. Met de nieuwe regeling zullen auteursrechtschendingen moeilijker plaatsvinden. 

Tegenstanders

De tegenstanders zijn met name bang voor het zogenaamde “uploadfilter”. Omdat er zoveel materiaal wordt geüpload op het internet, zal het namelijk hoogstwaarschijnlijk niet te doen zijn om al het materiaal door mensen te laten checken. Het zal dus geautomatiseerd moeten gebeuren, door “uploadfilters”. Op zich prima, maar de vraag is of deze filters ook de uitzonderingen zullen kunnen herkennen. Want er zijn gevallen waarbij je wel auteursrechtelijk beschermd materiaal mag gebruiken. Bijvoorbeeld als je een parodie maakt op iets. Memes zijn hiervan een goed voorbeeld. Zal een filter dan kunnen signaleren dat het hier om humor gaat? Een machine heeft immers geen gevoel voor humor.. men is dan ook bang dat hierdoor materiaal ten onrechte zal worden geweerd. Met als gevolg een beperking op creativiteit en het einde van bijvoorbeeld memes. 

Only time will tell

Het Europees Parlement heeft de regeling geaccepteerd en daarna moet de Raad van Ministers er nog mee instemmen. Vervolgens moeten de lidstaten de regeling binnen 2 jaar omzetten in nationale wetgeving. Het duurt dus nog even voor deze regeling echt geldend recht is. En als de regeling aangenomen wordt, dan nog is het nog de vraag hoe het in de praktijk nog allemaal zal uitpakken. De tijd zal het dus leren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *