Deze Intellectuele Eigendom-fouten maken ondernemers vaak

Bij ondernemen hoort het maken van veel keuzes en het stellen van prioriteiten. Het is niet gek dat hier ook fouten bij horen. Ook wat betreft intellectuele eigendom worden er belangrijke fouten gemaakt die soms lastig te herstellen zijn. Dit zijn enkele van de meest voorkomende IE-fouten gemaakt door (startende) ondernemers!

1. Het merk niet vastleggen

Met stip op nummer 1 staat het niet vastleggen van het merk. Waarom is dit zo’n grote fout? Omdat in het merkenrecht geldt: wie het eerst komt die het eerst maalt. Dit betekent dus: hoe eerder je bent met het vastleggen van je merk, hoe beter. Als je besluit uit kostenbesparing je merk pas later vast te leggen, loop je het risico dat een ander dat eerder gaat doen dan jij. En als dat gebeurt, dan ben jij niet meer de eerste. Hiermee riskeer je dus dat die ander jou gaat aanvallen, want diegene was dus eerder. Als je het merk alsnog vastlegt, dan loop je het risico dat die ander oppositie (een soort bezwaar) gaat indienen tegen jouw merk. Dan maar niet vastleggen? Helaas: ook als je het merk niet vastlegt, loop je het risico gezeur te krijgen. Die ander kan jou namelijk op grond van zijn geregistreerde merk aan gaan schrijven en je vragen je naam te wijzigen. Je merk op tijd registreren is dus echt belangrijk!
 

2. Geen goede research doen bij het registreren van het merk

Als je eenmaal besluit je merk vast te leggen is het van belang om eerst te kijken of het merk al niet aangevraagd is. En dit is helaas niet een kwestie van het ergens intypen van een naam en wachten of het woord “vrij” verschijnt. Het doen van research betekent het zoeken naar namen die identiek zijn, maar ook die erg lijken op jouw naam. Want als iemand anders een naam vastlegt die maar 1 letter verschilt van dat van jou, dan zou jij toch ook bezwaar willen maken? Precies. Goede research betekent dus zoeken naar alle namen die op een bezwaarlijke manier lijken op die van jou. Doe je dit niet, dan riskeer je dat de eigenaar van een eerder merk bezwaar gaat maken tegen jouw merk. Dit kan tijdens de inschrijfprocedure van jouw merk gebeuren, maar ook pas later. Gevallen waarin merken al veel naamsbekendheid hadden en door een bezwaar hun naam moesten wijzigen (en dus eigenlijk from scratch moesten beginnen) komen helaas nog steeds regelmatig voor. 

3. Het merk niet goed vastleggen

Veel ondernemers denken dat het vastleggen van een merk een fluitje van een cent is. Bij het vastleggen van een merk komen echter ontiegelijk veel juridisch strategische keuzes kijken. Het begint al bij het bepalen of je merk geschikt is om een merk te zijn. Vraag je namelijk een beschrijvend merk aan, dan zal het officiële Bureau je merk afwijzen en ben je je geld kwijt. Vervolgens moet je voordat je je merk aanvraagt, kijken of er andere merken zijn die teveel op dat van jou lijken. Bij dit onderzoek zal je bijna altijd merken vinden die lijken op jouw merk. Maar zijn die resultaten ook voldoende bezwaarlijk om te concluderen dat je een ander merk moet kiezen? Dat hangt af van in hoeverre de merken op elkaar lijken maar ook voor welke producten en diensten je jouw merk wilt aanvragen en voor welke producten en diensten dat andere merk is aangevraagd. Is dit onderzoek in orde, dan komt de volgende vraag: leg je de naam vast, het logo of allebei? In sommige gevallen is het beter om voor de naam te gaan, in andere voor het logo. En voor welke producten en diensten leg je het merk vast? Ga je voor teveel producten en diensten, dan kan je onnodig conflicten krijgen met andere merken. Leg je voor te weinig producten en diensten vast, dan kan het zijn dat je over een paar jaar opnieuw moet vastleggen.
 
Dit zijn maar een paar hickups waar je tegenaan kunt lopen tijdens de aanvraagprocedure. Het is dus geen overbodige luxe om je goed in te lezen voordat je de aanvraag doet. Of: de aanvraag door een professional te laten doen. Het is een investering waar je voor altijd profijt van zult hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *