Foto’s en auteursrecht: Hogere schadevergoeding vanwege ontbreken naamsvermelding

In een recente uitspraak heeft de rechter een hogere schadevergoeding toegekend omdat de naam van de auteur bij een foto die zonder toestemming was gebruik, niet was vermeld. Dat bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om auteursrechten te respecteren.  

Foto zonder toestemming

Wat was er precies gebeurd? Persoon X had een foto op zijn website geplaatst. De foto was alleen niet van hemzelf, maar die had hij van een beeldbank gehaald. Voor het gebruik van de foto moest eigenlijk betaald worden. Niet alleen had X niet betaald voor de foto, ook nog eens had hij nagelaten de naam van de auteur te vermelden. De beeldbank kwam hierachter en stuurde X een brief waarin hem verzocht werd de foto te verwijderen en schadevergoeding te betalen. X verwijderde de foto, maar betaalde de schadevergoeding niet. Hierop stapte de beeldbank naar de rechter.

“Maar ik wist het niet” helpt helaas niet

De rechter oordeelde dat X onrechtmatig had gehandeld door de foto zonder toestemming te gebruiken. Dat X niet wist dat hij onrechtmatig handelde, verandert hier niets aan. Ook het onbewust schenden van auteursrechten komt namelijk voor rekening van de inbreukmaker. X had onderzoek moeten doen naar waar de foto vandaan kwam en toestemming moeten vragen. 

Schadevergoeding werd verhoogd vanwege ontbreken naamsvermelding

X moet de niet betaalde licentievergoeding betalen. Maar daarnaast vindt de rechter het ook redelijk om deze vergoeding te verhogen met 25% omdat niet alleen niet betaald is, maar ook nog eens de naam van de auteur is weggelaten. Hierdoor heeft de beeldbank meer schade geleden. 

Naamsvermelding is net zo belangrijk als toestemming vragen

Je ziet het dus: om geen inbreuk te plegen op het auteursrecht moet je zowel toestemming vragen als de naam van de auteur vermelden. Met het verhogen van de schadevergoeding toont de rechter nogmaals dat het weglaten van de naam van de auteur als extra schade wordt gezien. En het excuus dat je niet op de hoogte was van het auteursrecht op het materiaal helpt helaas niet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *