Handelsnaaminbreuk: Wereldwijde elektronica-keten vs. klein witgoed bedrijfje

Heb jij wel eens  wel eens elektronica gekocht? Misschien heb je dat wel bij EXPERT gedaan. EXPERT is een internationale winkelketen waar je allerlei elektronica kunt kopen en die ook in Nederland te vinden is. Heb je net een nieuwe wasmachine of oven gekocht en woon je in de omgeving van Boxmeer? Dan is er een kans dat je dat bij OUTLET/EXPERT hebt gedaan. OUTLET/EXPERT is een winkel in Boxmeer die witgoed, elektronica en kookapparatuur verkoopt. 

Rechtszaak

De namen EXPERT en OUTLET/EXPERT lijken natuurlijk best veel op elkaar. EXPERT vond deze gelijkenis niet zo fijn en spande een rechtszaak aan. 

Het grote internationale bedrijf stond op 8 januari 2020 tegenover de kleine eenmanszaak uit Boxmeer. EXPERT vond o.a. dat OULET/EXPERT inbreuk maakte op hun handelsnaamrecht en wilde dat zij hun handelsnaam veranderde. Kreeg EXPERT gelijk? 

De Handelsnaamwet

Voor deze vraag is de Handelsnaamwet relevant.  Alle regels omtrent handelsnamen zijn namelijk vastgelegd in deze kleine wet. Het eerste artikel van de Handelsnaamwet beschrijft wat een handelsnaam is. Dat is: “de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.” Veel mensen vergissen zich dan ook door alleen te kijken naar de naam die staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De handelsnaam kan immers afwijken van de naam die staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. 

Handelsnaaminbreuk

Artikel 5 van de Handelsnaamwet legt uit wanneer er sprake is van handelsnaaminbreuk:

“Het is verboden een handelsnaam te voeren, die, vóórdat de onderneming onder die naam werd gedreven, reeds door een ander rechtmatig gevoerd werd, of die van diens handelsnaam slechts in geringe mate afwijkt, een en ander voor zover dientengevolge, in verband met de aard der beide ondernemingen en de plaats, waar zij gevestigd zijn, bij het publiek verwarring tussen die ondernemingen te duchten is.”

Van belang is dus:

1) dat een derde handelsnaam voert die identiek is of erg lijkt op dat van jou,

2) in welke producten/diensten beide bedrijven zitten,

3) de plaats waar beide ondernemingen gevestigd zijn en

4) of er verwarring te vrezen is bij de klanten.

EXPERT claimde op basis van dit artikel dat er sprake was van handelsnaaminbreuk door OUTLET/EXPERT. 

Was er inbreuk? 

EXPERT zit in 19 landen en in totaal hebben zij 3400 winkels waarvan 143 in Nederland. Eén van deze winkels is gevestigd in Gennep, vlakbij OUTLET/EXPERT in Boxmeer. De namen EXPERT en OUTLET/EXPERT weken  volgens de rechtbank in geringe mate af van elkaar en de twee winkels waren afhankelijk van hetzelfde publiek omdat zij beiden in hetzelfde gebied waren gevestigd. Het publiek kon volgens de rechtbank door de gelijkenis tussen de namen in verwarring raken en ten onrechte denken dat de twee ondernemingen verbonden waren met elkaar dit mede omdat EXPERT heel erg bekend is. Zij zouden namelijk kunnen denken dat OUTLET/EXPERT een outletwinkel was van EXPERT en geen op zichzelf staande eenmanszaak. 

OUTLET/EXPERT haalde nog aan dat de naam die geregistreerd was bij de Kamer van Koophandel “Expert Gennep B.V.” is. De rechter benadrukte echter dat dit niet de definitie is van een handelsnaam op grond van de Handelsnaamwet en dat dit dus niet werd meegenomen in zijn beoordeling.

Winst voor EXPERT!

De Rechtbank wees de vorderingen van EXPERT dan ook toe. De conclusie was dat OUTLET/EXPERT inbreuk had gemaakt op de handelsnaam van EXPERT. Door deze uitspraak moesten zij hun handelsnaam wijzigen. OUTLET/EXPERT bestaat zeker nog. Alleen gaat het bedrijf nu verder onder de handelsnaam OUTLETMASTER.

 

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door Roxanne Schouten (1998), studente Sociaal Juridische Dienstverlening aan Hogeschool Leiden. Roxanne schreef dit blog voor de minor Intellectueel Eigendom & Privacy van Hogeschool Leiden, in samenwerking met het IE-LAB van het lectoraat Recht en Rechtvaardigheid en in samenwerking met Lawbeille (eindredactie).

One thought on “Handelsnaaminbreuk: Wereldwijde elektronica-keten vs. klein witgoed bedrijfje

  1. Mooi stuk en duidelijk gebracht, dit begrijpt iedereen. En het belang van het registreren van je handelsnaam en merknaam wordt hierin duidelijk bescheven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *