Hoe bewaak je je merk?

Stel, je hebt je merk geregistreerd. En nu? Krijg je dan vanzelf een berichtje als iemand er met jouw merk vandoor wil? Moet je dat zelf in de gaten houden? 

Bewaking

Als je merk geregistreerd is, dan heb je hiermee het exclusieve recht verkregen om anderen aan te spreken als zij bijvoorbeeld een merk gaan registreren die teveel lijkt op dat van jou en die in jouw vaarwater komt. Maar je krijgt niet automatisch een seintje als iemand een zo’n merk probeert te registreren. Om dergelijke seintjes binnen te krijgen, moet je een soort abonnement afsluiten, het bewakingsabonnement. Dit soort abonnementen vind je bij de in IE gespecialiseerde juridische bureaus (zoals Lawbeille) en zijn relatief goedkoop.

Wat is bewaking?

De bewakingsdienst houdt in dat je merk als het ware wordt “bewaakt”: de registers worden voor je gescand op nieuwe merken die teveel lijken op jouw merk (dus niet alleen identieke merken) en die teveel in jouw vaarwater zitten. Je krijgt maandelijks of wekelijks een bewakingsupdate met een kort advies. Zo kun je eventueel iets doen tegen een merk dat je bezwaarlijk vindt. Vrijwel alle merkhouders die een beetje professioneel bezig zijn, hebben een dergelijk abonnement. Het is namelijk een heel laagdrempelige manier om op de hoogte te blijven van bezwaarlijke merken, omdat het niet zo duur is en op eigen houtje kun je onmogelijk achter die mogelijk bezwaarlijke merken komen omdat het vaak niet gaat om identieke gevallen.  

Zelf doen?

Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om geen bewakingsabonnement te nemen. In dat geval moet je zelf de registers in de gaten houden. Zoeken op de identieke naam die je ingediend hebt is natuurlijk niet zo moeilijk, maar zoals bekend kun je ook tegen namen die teveel op jouw merk lijken optreden. Bij mijn eigen merk LAWBEILLE bijvoorbeeld, wil ik ook tegen derden kunnen optreden die een naam gaan registreren die teveel erop lijkt. Als een derde bijvoorbeeld de naam LAWBELLE gaat indienen voor juridisch advies, dan wil ik ook daartegen iets kunnen doen. Je komt alleen hierachter door een bewakingsabonnement te nemen. 

Bewaking is dus onmisbaar

Het bewakingsabonnement is echt onmisbaar en deel van je plicht om je merk te handhaven. Het fijne is dat het vrij goedkoop is en dat je voor dat geld maandelijks of wekelijks een update krijgt van gevonden merken die eventueel een bezwaar kunnen zijn, inclusief een kort advies. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *