Hoe check je of je merk “vrij” is?

Één van de belangrijkste dingen die je moet doen als je een merk gaat kiezen, en gaat registreren is kijken of het “vrij” is. Maar hoe doe je dat? 

Waar checken?

Daar waar jij actief zult zijn (lees: waar jij je producten en/of diensten zult aanbieden), daar zul je moeten gaan registreren en daar zul je ook moeten gaan kijken of er al iets in het register staat dat bezwaarlijk is. Wil je bijvoorbeeld in Nederland je producten verkopen? Dan zul  je waarschijnlijk voor een Benelux merk gaan kiezen en dus ook moeten kijken of er een eerder bezwaarlijk merk is met geldigheid in de Benelux. Dat betekent dus de check doen in het Benelux merkenregister.

Snelle check?

Veel mensen denken ten onrechte dat deze check een kwestie van een druk op de knop is. Een beetje zoals je een domeinnaam checkt op beschikbaarheid. Intoetsen en als je een groen vinkje krijgt: yes! Helaas werkt dat niet zo in het merkenrecht. Waarom? Omdat de wet niet alleen zegt dat identieke merken een probleem zijn, maar ook merken die erg erop lijken. Dat betekent dat je alle mogelijke varianten die op jouw merk lijken, zult moeten checken.  

Ook varianten checken

Je kunt helaas dus niet zoals bij een domeinnaam, het merk in het register intoetsen en dan meteen het antwoord zien. Je zult alle mogelijke varianten moeten verzinnen en daarop moeten checken. Tref je resultaten aan? Dan zul je moeten kijken per resultaat voor welke waren/diensten die resultaten zijn ingediend en moeten beoordelen of wat jij gaat doen teveel lijkt op dat van het andere merk. Op basis daarvan moet je dan een beslissing nemen of het gevonden merk te bezwaarlijk is of niet.  

(Goed) zelf doen of laten doen!

Je ziet dus dat het checken of je merk vrij is helaas geen kwestie is van een druk op de knop. Je kunt het zeker ook zelf doen, maar doe het op de juiste manier, met de tips we hier gegeven hebben. Of, laat het door een professional doen en bespaar je de koppijn.

3 thoughts on “Hoe check je of je merk “vrij” is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *