Intellectuele eigendom en een vakantiefoto

De vakantiemaanden zijn begonnen! Het is langer licht en het is komkommertijd. Misschien ga je wel binnenkort op vakantie of werk je juist door. Het is in ieder geval tijd voor een vakantie-gerelateerde post! De foto hieronder is van een weekendje weg naar Barcelona een paar jaar geleden. Herken je de 3 intellectuele eigendomsrechten in de foto?  

1. Auteursrecht op de foto

Allereerst natuurlijk het auteursrecht op de foto zelf. En die is van de maker van die foto. In dit geval, mijn moeder. Niet degene die op de foto staat is de auteursrechthebbende, dus, maar degene die de foto neemt!

2. Portretrecht van de gefotografeerde

Dan heb je natuurlijk het portretrecht van degene die op de foto staat, in dit geval ikzelf. Degene die op de foto staat heeft dus ook rechten. Dit kan van belang zijn als je foto’s van anderen wilt publiceren. Die anderen kunnen zich dan namelijk daartegen verzetten op basis van (bijvoorbeeld) hun privacy. 

3. Auteursrecht van de maker van het gebouw 

Ik zit voor het gebouw van de Real Academia de Medicina de Cataluña (de koninklijke geneeskunde academie van Catalonië). De ontwerper van dit gebouw is de rechthebbende van het auteursrecht op dit gebouw. Alleen is dit gebouw in de 18de eeuw gebouwd en daarom zal de ontwerper van dit werk waarschijnlijk langer dan 70 jaar geleden overleden zijn. Dit werk zal nu dan ook deel van het publieke domein zijn. Maar zelfs als er nog wel een auteursrecht op het gebouw zou rusten geldt er een uitzondering voor openbare bouwwerken die permanent zijn. Die mag je namelijk fotograferen zoals ze zich bevinden (je mag ze niet fotoshoppen bijvoorbeeld), mits je die foto’s niet commercieel gebruikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *