Is vloggen kinderspel? Rechtbank geeft vader gelijk: vlogs en blogs waarin kinderen verschijnen kunnen een risico meebrengen

Influencers. Het zijn de hedendaagse celebrities. Een influencer is een persoon die door zijn bekendheid anderen kan beïnvloeden (“influencen”) tot het kopen van iets. Binnen deze nieuwe stroming zijn er de mommy influencers. Mommy influencers zijn influencers van wie de doelgroep moeders zijn. Ze bloggen en vloggen over het moeder zijn en ze geven hun volgers zo een inkijk in hun leven als moeder. Veel mommy bloggers kunnen hiermee ook hun brood verdienen: bedrijven betalen de influencers om hun producten aan te prijzen. Maar bij mommy influencers draait het niet alleen om de influencer zelf, het draait zeker ook om het kindje van de influencer. Het kind van een Mommy-influencer verschijnt dan ook vaak in haar uitingen. Is dat wel zonder risico voor het kind, is een vraag die je je kunt stellen. In een recente zaak moest de rechter hierover oordelen.

Privacy en belangen van de kinderen

In de zaak in kwestie was de moeder een mommy influencer. Moeder verdiende geld met haar blogs en vlogs. Vader en moeder waren uit elkaar. Vader was aanvankelijk wel akkoord met het verschijnen van de kinderen in de vlogs. Nadat de relatie met de moeder uitging, veranderde van hij echter mening. Vader maakte zich zorgen dat zijn kinderen door de vlogs het doelwit zouden worden van pestgedrag of pedofilie. Moeder plaatste het materiaal namelijk op openbare media zoals YouTube en Instagram. Volgens de vader was het plaatsen van deze foto’s en vlogs niet in het belang van de privacy en belangen van de kinderen. 

Volgens de moeder wist de vader vanaf het begin dat ze de foto’s en video’s op social media plaatste en was hij het hier eerst wel mee eens. Tot op heden is volgens haar niet gebleken dat het plaatsen van het materiaal nadelige gevolgen voor de kinderen heeft.

Een gezagskwestie

De rechter vindt dat of een foto of vlog waarin de kinderen verschijnen wel of niet op social media moet worden geplaatst, een gezagskwestie is. Aangezien beide ouders gezag over de kinderen hebben, moeten dus ook beide ouders eens zijn met het plaatsen van de foto’s of video’s op social media. 

Is het vloggen nadelig voor de kinderen?

Volgens de rechter is door het vloggen de privacy van de kinderen in het geding. De moeder heeft niet voldoende kunnen overtuigen dat de risico’s waar vader zich zorgen over maakt (op pestgedrag, nadelige gevolgen voor het later goed kunnen functioneren in het sociaal maatschappij verkeer en op het object worden van pedofilie), zich niet voor zullen doen. Het argument van de moeder dat de kinderen tot op heden nog geen nadelige gevolgen hebben ondervonden doet hier niets aan af. Volgens de rechter kunnen de kinderen (die 4 en 2 zijn) zich namelijk nu nog niet bewust zijn van eventueel pestgedrag of andere nadelige gevolgen, maar dat kan later anders zijn. De rechter kent geen gewicht toe aan de (financiële) belangen van de moeder. De moeder moet alle foto’s, video’s en ook de mededelingen over de kinderen van openbare social mediakanalen verwijderen en zij mag geen dergelijk nieuw materiaal plaatsen. Wel mag zij op haar privé social media kanalen zulk materiaal plaatsen, maar dit mag alleen als zij maximaal 250 vrienden/volgers heeft.   

Conclusie

Door deze uitspraak blijkt wat de mening van de rechter is over privacy van kinderen in openbare vlogs. Al zijn beide ouders aanvankelijk akkoord met het plaatsen vlogs, het kan zijn dat één van de ouders later van gedachten verandert. Het is dan niet uitgesloten dat het plaatsen van materiaal later toch niet mag. Volgens de rechter kan namelijk niet uitgesloten worden dat kinderen wellicht later nadelige gevolgen kunnen ondervinden van openbare vlogs. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *