Je idee beschermen, hoe doe je dat?

Het beschermen van ideeën is iets wat veel mensen willen. Als je een goed idee hebt, wil je natuurlijk niet dat een ander daarmee aan de haal gaat. Maar hoe doe je dat eigenlijk, je idee beschermen?

Misvatting

Ten onrechte denken veel mensen dat het mogelijk is om een recht “aan te vragen” voor een idee. Helaas is dat niet mogelijk. Als we kijken naar de verschillende soorten IE-rechten, dan vallen ideeën namelijk onder geen enkel van deze rechten. Neem het auteursrecht. Om te beginnen vraag je het auteursrecht niet aan. Auteursrecht krijg je automatisch als je een origineel werk hebt gemaakt. Een idee, hoe briljant ook, is echter te vaag voor het auteursrecht als het nog niet is uitgewerkt. En het merkenrecht? Dat is voor bijvoorbeeld een naam waaronder je een product of dienst verkoopt, en dus niet voor een idee. En een patent of octrooi? Dat is voor uitgewerkte nieuwe technische uitvindingen. Ideeën vallen hier dus ook niet onder. Je idee beschermen doe je dus niet door een recht aan te vragen.

Wat kun je dan wel doen?

Natuurlijk betekent het voorgaande niet dat er geen manier is om je idee te beschermen. Er is wel degelijk een manier. Je idee beschermen doe je namelijk het beste met behulp van geheimhouding. Hoe denk je dat Coca Cola zijn succesvolle recept anders beschermt? Het recept van het succesvolle drankje valt immers niet onder het merkenrecht, het auteursrecht of het octrooirecht. Bedrijven gebruiken voor hun ideeën en ander IE dat niet onder de verschillende IE-rechten vallen, geheimhoudingsovereenkomsten. Dat is de enige manier om deze waardevolle assets te beschermen. Non Disclosure Agreements (NDA’s) zijn dan ook onmisbaar als je werkt met recepten en andere waardevolle informatie. 

En het i-DEPOT dan? 

Een enkel idee dat nog niet uitgewerkt is, is niet concreet genoeg voor het auteursrecht. Maar dat betekent niet dat, als het uitgewerkt is, het wel onder het auteursrecht kan vallen. Er kan al van “uitwerken” sprake zijn als het idee wordt opgeschreven. Zoals gezegd vraag je auteursrecht echter niet aan, dat krijg je automatisch. Maar een probleem dat zich kan voordoen bij het auteursrecht, is dat het soms moeilijk is om te bewijzen van wie het is. En daarbij kan het i-DEPOT van Benelux Office for Intellectual Property (BOIP) helpen. Het i-DEPOT is een manier om een bewijsstuk te maken, mocht dat ooit nodig zijn. Het i-DEPOT is echter geen recht op zich, het is slechts een bewijsstuk. Niettemin is het verstandig om een i-DEPOT te hebben, just in case. En voor de prijs hoef je het sowieso niet te laten!

Je idee beschermen doe je zo!

Je idee beschermen doe je dus met name met geheimhoudingsovereenkomsten. Een uitgewerkt idee kan daarnaast onder het auteursrecht vallen. Om je bewijspositie voor wat betreft het auteursrecht te versterken, doe je er goed aan om een i-DEPOT aan te vragen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *