Jeroen van Kooij (Daan): “Registreren, registreren, registreren. Je naam is een van de meest waardevolle zaken van je organisatie”

Foto: Daan

Regelmatig interviewt Lawbeille ondernemers over hun Intellectuele Eigendom. Deze keer in IE stories: Jeroen van Kooij, Rotterdamse ondernemer, oprichter van het succesvolle arbeidsbemiddelingsbureau Daan, en houder van verschillende merken DAAN® . Als er iemand is die weet wat belangrijk is bij ondernemerschap, is het Jeroen wel. Zijn bedrijf Daan stond de afgelopen jaren steeds in de lijst van snelst groeiende bedrijven van Nederland. 

1. Kun je jezelf en je bedrijf voorstellen?

Mijn naam is Jeroen van Kooij, samen met Mara en onze twee mooie zonen van 4,5 en 2,5 woon ik in het prachtige Rotterdam. Acht jaar geleden ben ik daar gestart met Daan. 

Daan gelooft in een wereld vol leuke banen en staat voor uitmuntend werkgeverschap. Daan is een arbeidsbemiddelingsbureau gespecialiseerd in de publieke sector. Wij ondersteunen onze klanten in de Zorg, het Onderwijs en de Overheid met zowel tijdelijke als structurele personele vraagstukken, of het nu gaat om schaarste, piekbehoefte, kennis of tijdelijke vervanging in verband met bijvoorbeeld ziekte. Onze medewerkers begeleiden wij in hun ambitie en ontwikkeling.

2. Wist jij wat Intellectuele Eigendom was toen je met je bedrijf begon?

Uiteraard, het was een ver-van-mijn-bedshow maar ik wist natuurlijk wel van het bestaan en het doel van Intellectuele Eigendom .

3. Wat heb jij aan Intellectuele Eigendom-bescherming gedaan?

Bij de start van de organisatie niets, ik was me niet bewust van de risico’s die we liepen. Bij mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb ik gevraagd waar ik rekening mee moest houden en ik kreeg te horen dat als er geen bedrijf was met dezelfde naam in de regio ik kon starten, dus met veel energie ben ik aan Daan begonnen. We wonnen langzaam terrein en werden steeds zichtbaarder. Niet alleen bij onze potentiële klanten en kandidaten, maar na 3 jaar ondernemen kwamen we ook op de radar bij een bedrijf dat de naam Daan in zijn naam droeg en deze naam had beschermd. Het advies van de Kamer van Koophandel bleek niet juist of in elk geval niet compleet, en 3 jaar ploeteren om onze naam op te bouwen liepen we ineens het risico dat we deze naam kwijt zouden raken. Na contact met Melissa (van Lawbeille, red.) hebben we alsnog onderzocht of we ons merk konden registeren, wat gelukkig gelukt is. 

4. Waarom vind jij het belangrijk om je Intellectuele Eigendom te regelen?

Mijn verhaal spreekt voor zich: je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je afstand moet doen van je eigen bedrijfsnaam. Daarnaast wil je ook niet dat je naam door een andere organisatie gebruikt kan worden, al dan niet in dezelfde branche.

5. Heb je een Intellectuele Eigendom-leermoment gehad en zo ja, welke was dat en wat heb je ervan geleerd?

Registreren, registreren, registreren. Je naam is een van de meest waardevolle zaken van je organisatie en daar moet je zuinig op zijn!

6. Wat is voor jou het grootste belang van Intellectuele Eigendom voor een ondernemer?

Voor mij is dat het behoud van onze naam. We werken er elke dag hard aan om die verder uit te bouwen en die mag natuurlijk nooit in gevaar komen. 

About

Naam: Jeroen van Kooij

Is: Ondernemer

Bedrijf: Daan

Merken: DAAN®, DAAN WERKT® en beeldmerk

Overig: Daan is één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland, en is daarnaast uitgeroepen tot beste werkgever 2019-2020.

Website: www.daan.eu

Instagram: @werkenbijdaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *