Kan ik een merk registreren om het door te verkopen?

Ik krijg regelmatig de vraag of je een goed merk kan registreren, enkel met het doel om het te verkopen (voor veel geld natuurlijk). Dat zou natuurlijk een goudmijntje zijn: goede namen verzinnen om ze vervolgens te “bezetten”. Maar kan dit eigenlijk wel?

Doel merkrecht is gebruik

Heel concreet gezegd is het “bezet houden” van merken om ze door te verkopen niet het doel van een merk hebben. Met een merkrecht verkrijg je immers een monopolie positie: jij wordt de enige die dat betreffende merk mag gebruiken voor die waren/diensten waarvoor je het hebt vastgelegd. Aan zo’n monopolie zitten echter wel voorwaarden: je moet dat merk wel gebrúiken. Want anders zit je dus voor niets mensen te dwarsbomen, mensen die dat merk wél willen gebruiken. Daarom moet ieder merk vanaf 5 jaar na registratie voldoende gebruikt worden. Gebeurt dit niet? Dan staat het merk aan vervallenverklaring bloot en kan iemand die geïnteresseerd is in dit merk dus een procedure beginnen zodat het merk uit het register wordt gehaald.  

Registreren voor bepaalde waren en diensten

Maar misschien nog belangrijker: een merk wordt altijd voor bepaalde waren en diensten vastgelegd. Waarom? juist voor de reden genoemd hierboven: je verkrijgt een monopolie en het is de bedoeling dat je het merk gebruikt. Daarom krijg je enkel een monopolie voor dat wat je gaat verkopen. Verkoop je broodjes? Dan hoeft jouw monopolie namelijk niet in de weg te staan aan iemand die bijvoorbeeld verzekeringen gaat verkopen. Je betaalt daarnaast ook per categorie van waren en diensten. Dus een registratie voor alle categorieën is erg kostbaar. Als jij dus een merk “bezet wilt houden” om het te verkopen, dan zul je voor alle waren en diensten moeten vastleggen (je weet immers waarschijnlijk niet precies welke producten/diensten je “klant” zal aanbieden). Een erg kostbare grap dus.

Toch iets anders verzinnen

Uit het voorgaande blijkt dat het goudmijntje dus toch niet helemaal de bedoeling is van het merkrecht. Een merk “bezet houden” is niet zo straighforward als je misschien zou denken. En dat is maar goed ook, anders zou dat betekenen dat je misschien voor een merk hele hoge bedragen zou moeten neertellen. Dat is niet de bedoeling. Dus misschien toch iets anders verzinnen om rijk te worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *