Meet Lawbeille

Intellectuele eigendom 

Bij Lawbeille doen we 1 rechtsgebied: Intellectuele Eigendom (IE). Dit rechtsgebied vraagt namelijk veel specialistische kennis en is niet iets wat je als jurist er zomaar bij kan doen. Slechts een paar honderd juristen in de Benelux hebben echt verstand van IE en zijn gecertificeerd, waaronder Lawbeille. Deze specialisatie combineert Lawbeille met haar grootste passie: schrijven. Van de gespecialiseerde IE-juristen onderscheidt Lawbeille zich namelijk door haar begrijpelijke en toegankelijke blogs en liefde voor marketing en communicatie. Haar doel is om IE bekender te maken. Want nog te weinig mensen hebben basiskennis van dit rechtsgebied en maken daardoor vaak grote fouten. 

Lawbeille is een platform

Wie de website van Lawbeille bekijkt ziet: Lawbeille is niet zomaar een juridisch adviesbureau. Het is ook een kennisplatform waar iedereen die iets wil weten over IE, terecht kan. Op de website van Lawbeille vind je interessante artikelen die vaak aanhaken op de actualiteit en op een pakkende en begrijpelijke manier geschreven zijn. Je vindt er gratis tips over IE en je vindt er ook interviews met ondernemers over hun IE. Op de social media kanalen vind je IE-nieuws, tips & tricks en opmerkelijke IE-zaken. Eigenlijk alles wat met IE te maken heeft. Doe je iets met IE? Dan is Lawbeille jouw kennispartner.  

Spreker, workshops en gastcolleges

Lawbeille geeft workshops op verschillende niveaus voor verschillende doelgroepen: van ondernemers tot juristen die geïnteresseerd zijn in IE. Daarnaast spreekt ze regelmatig voor groepen ondernemers en geeft ze gastcolleges aan studenten aan het hoger onderwijs (HBO). 

Expert schrijver

Lawbeille schrijft regelmatig op bekende websites voor ondernemers, zoals Frankwatching en in het verleden Sprout. 

Samenwerking met het onderwijs

Lawbeille vindt onderwijs erg belangrijk en om deze reden werkt zij samen met onderwijsinstellingen zoals Hogeschool Leiden. Als deel van de samenwerking met Hogeschool Leiden selecteert Lawbeille blogs geschreven door de studenten voor publicatie op de website van Lawbeille. De blogs worden voorzien van feedback met als doel dat de student er iets van opsteekt en zich ontwikkelt als juridisch schrijver. 

Kennis in meerdere talen

Lawbeille biedt haar service aan in Nederlands, Engels en Spaans. De blogs geschreven vanaf april 2020 zijn zowel in het Nederlands als in het Engels te raadplegen. De workshops en lezingen door Melissa zijn zowel in het Nederlands als in het Engels en Spaans te boeken.  

Wie is Lawbeille?

Lawbeille is opgericht door Melissa Moncada Castillo, meester in de rechten, gespecialiseerd IE en merkenjurist en gepassioneerd schrijver, creatieve professional en communicatiespecialist.   

Na haar bachelor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam kon Melissa niet kiezen en besloot dan maar 3 masterstudies te doen: International Law (in het Engels), Strafrecht en tenslotte Bedrijfsrecht. In haar laatste master specialiseerde ze zich in IE. Rechten koos ze vanwege haar liefde voor lezen en schrijven.    

Tijdens en na haar studie werkte Melissa in diverse juridische functies samen verschillende grote namen binnen het IE, waaronder professoren en grootheden binnen de IE-advocatuur. Tenslotte werkte ze als onderzoeker bij het Benelux Office for Intellectual Property, waar ze over Benelux merkaanvragen oordeelde.

In 2017 rondde ze de 2-jarige beroepsopleiding voor Benelux merken en design juristen (Beroepsopleiding Benelux merken-en modellen gemachtigden) succesvol af, waardoor ze het BMM-keurmerk  mag voeren. Dit keurmerk is een kwaliteitskeurmerk dat enkel gevoerd mag worden door merken- en designjuristen die een bepaald niveau van kennis en ervaring hebben.  

Oprichting Lawbeille

Door haar unieke combinatie tussen ervaring bij de commerciële IE-praktijk en bij het Benelux Bureau, is Melissa een gewilde IE-professional. Toch koos ze ervoor om in 2018 voor zichzelf te beginnen. Waarom? Na ruim 10 jaar ervaring in verschillende functies bleek ze haar creatieve ei niet echt kwijt te kunnen en een traditionele juridische functie. Ze wilde meer dan alleen juridisch advies geven: een boodschap overbrengen op een creatieve manier en voor een groter doel dan alleen advies geven. Tijdens haar dienstverband bij BOIP waar ze dagelijks met veel ondernemers sprak, was ze er ook achter gekomen hoe onbekend IE eigenlijk is. En zo ontstond Lawbeille, een laagdrempelig IE-adviesbureau en IE-kennisplatform!  

De naam Lawbeille

Lawbeille is een samenvoeging van de woorden Law (Engels voor wet) en het Franse woord abeille (dat staat voor een bij). Mijn voornaam is namelijk Melissa, en de betekenis van mijn naam is honingbij, of kort gezegd “bij”. Zoals een bij ben ik ook altijd bezig.