Op deze 5 manieren wordt inbreuk op auteursrecht vaak goedgepraat

Je ziet het nog steeds veel te vaak: ondernemers en particulieren die auteursrechtinbreuk plegen door werk (vaak afbeeldingen) van iemand anders te gebruiken zonder toestemming te hebben gevraagd. Maar waarom doen ze dat toch? Ze denken vaak ten onrechte dat ze een rechtvaardiging hebben voor het gebruiken van het werk van iemand anders. Hieronder noem ik een aantal van die redenen.

1. “Ik heb het via Google gevonden, dus ik dacht dat het mocht”

De meest gehoorde reden is denk ik toch wel dat een foto gevonden is via Google. Op de een of andere manier gaan mensen er dan vanuit dat het mag. Maar Google is geen databank van rechtenvrije afbeeldingen! Google is een zoekmachine en zal dus foto’s tonen die op websites staan. En die foto’s zijn 9 van de 10 keer auteursrechtelijk beschermd! 

2. “Ik heb de naam van de eigenaar erbij gezet”

Goed dat je de naam van de rechthebbende erbij hebt gezet. Maar dat is helaas nog niet voldoende om inbreuk te voorkomen. Als jouw werk zonder toestemming ergens opduikt en jouw naam staat erbij, ben jij dan blij? Precies. Je wilt eerst überhaupt gevraagd worden of jouw werk wel ergens gebruikt mag worden toch? Andersom geldt dat ook voor een andere partij. 

3. “Ik ben niet thuis in auteursrecht”

Helaas. Als je niet thuis bent in het auteursrecht is dit geen rechtvaardiging voor inbreuk. De rechter zal niet zeggen “och, arme meneer, we zien het nu door de vingers”. Wanneer je een werk van iemand anders zonder toestemming gebruikt is dat helaas nog steeds inbreuk. Andersom zou je zonder thuis te zijn in het auteursrecht immers ook al aanvoelen je dat er iets niet klopt als iemand jouw werk zou gebruiken zonder jouw toestemming, toch?

4. “Ik sta zelf op de foto, dus het mag”

Als jij op een foto staat, betekent dat helaas niet dat jij de auteursrechthebbende bent. Het betekent wel dat jij portretrechten hebt, maar daarmee heb jij niet het recht op de foto zelf. Afhankelijk van of de foto in opdracht of niet in opdracht is gemaakt, betekent het hebben van portretrecht dat jouw toestemming nodig is voor publicatie van de foto. Maar hiermee heb jij dus niet het auteursrecht op de foto zelf.   

5. “Ik verdien er geen geld mee”

Ook als je geen geld verdient met de foto omdat je het bijvoorbeeld gebruikt voor je blog waarop je je lievelingsrecepten deelt, is dit geen rechtvaardiging voor inbreuk. Want die foto is namelijk bezit van iemand anders die er wel geld voor kan vragen. En als jij zonder toestemming zijn foto gebruikt, dan gebruik je die foto dus “gratis” terwijl die ander er geld voor had kunnen vragen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *