Patent aanvragen: de basics

Beeld: Canva

 

Het patent is denk ik wel het meest bekende IE-recht. Maar wat is het eigenlijk en wat zijn de eisen?

Patent vs Octrooi

Eerst even iets over de termen “patent” en “octrooi”. Veel mensen weten dat het iets met elkaar te maken heeft, maar weten niet wat. Het is heel simpel: octrooi is de officiële naam voor een patent. Eigenlijk is patent de Engelse naam. Echter, in de volksmond in het Nederlands wordt de term “patent” ook veel gebruikt. 

Uitvinding

Een patent kun je aanvragen om het monopolie te krijgen op een uitvinding. Er moet dus een uitvinding zijn. Maar wat is een uitvinding? Een uitvinding in de wereld van IE is een technisch product of productieproces. Klinkt een beetje vaag misschien? Voorbeelden van uitvindingen zijn: een stofzuiger, een koffiezetapparaat en een manier om draadloos met een netwerk verbonden te zijn (wifi). 

Verdere eisen

Maar met het hebben van een uitvinding ben je er nog niet. Om een geldig octrooi te krijgen moet de uitvinding ook aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  1. Nieuw: de uitvinding moet nieuw zijn, dat betekent dat het niet gepubliceerd mag zijn tot de datum waarop je het octrooi aanvraagt;
  2. Inventief: de uitvinding moet origineel zijn en het mag niet voor de hand liggend zijn voor deskundigen in het vakgebied van de uitvinding. Het mag dus niet al deel zijn van de zogenaamde “stand van de techniek”;
  3. Toepasbaar: de uitvinding moet in de praktijk kunnen worden toegepast en kunnen werken. 

Hoelang?

Een octrooi is geldig voor 20 jaar vanaf het moment dat het is aangevraagd. 

Kosten

De kosten voor het aanvragen van een octrooi in Nederland bestaan uit 4 delen: 

  1. Allereerst de kosten voor de aanvraag zelf: € 80,- (online aanvraag) of € 120,- (papieren aanvraag);
  2. De kosten voor het verplichte onderzoek naar de stand van de techniek: € 100,- bij een nationale aanvraag en € 794,- bij een internationale aanvraag;
  3. De instandhoudingstaksen: dit zijn de kosten om het aangevraagde octrooi in stand te houden gedurende de jaren dat het geldig is. Deze kosten ben je vanaf het 4de jaar verschuldigd en lopen op tot € 1400,- per jaar; 
  4. Kosten octrooigemachtigde: Het schrijven van een octrooi kan erg ingewikkeld zijn en moet kloppen zodat je ook daadwerkelijk wat hebt aan dat patent. Daarom is het zeer verstandig om een patent door een octrooigemachtigde aan te vragen. De kosten voor het inschakelen van een octrooigemachtigde verschillen per gemachtigde en bureau en kunnen variëren tussen de € 2000,- tot € 11000,- . 

Patent vs merk vs auteursrecht vs modelrecht

Je ziet dus dat een patent van toepassing is op een technische uitvinding. Je kunt dus geen “patent aanvragen op een naam”. Voor namen en logo’s kun je een merkrecht aanvragen. En als de uitvinding een bepaald design heeft, kan die vormgeving onder het auteursrecht en/of onder het modelrecht vallen. Één product kan dus onder verschillende IE-rechten vallen (en dat is vaak ook zo). Voor meer informatie hierover, lees mijn eerdere artikel over de verschillende soorten IE-rechten.

De hoogte van de genoemde aanvraag-, onderzoeks- en instandhoudingskosten zijn geldig op het moment van publicatie van dit bericht. Controleer of deze kosten nog actueel zijn op de site van het RVO. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *