Portretrecht van kinderen

De nieuwe relatie tussen André Hazes en Bridget Maasland is denk ik wel het gesprek van de dag geweest de afgelopen weken. Het fenomeen roddeljournalistiek hoort (helaas) een beetje bij het bekend zijn. Maar wat als er kinderen bij worden betrokken? Roddeltijdschrift Privé plaatste namelijk een cover met daarop het gezicht van het 3-jarige kindje van de zanger met daarbij de tekst “Kleine jongen. Hoe leg je hem dit uit?”.

De cover

Met de tekst verwijst het roddelblad naar de verbroken relatie tussen André Hazes en zijn ex-partner en moeder van zijn kind, Monique Westenberg. Een woedende André Hazes besloot wat te doen aan deze kwestie en schakelde een advocaat in. Met succes. Het blad ging akkoord met een regeling en daarmee is de zaak afgedaan.

Portretrecht

Het portretrecht maakt onderscheid tussen portretten gemaakt in opdracht en portretten gemaakt niet in opdracht. In het geval van portretten gemaakt in opdracht mag de maker de afbeeldingen niet publiceren zonder toestemming. Bij portretten gemaakt zonder opdracht mag de maker de afbeeldingen wel publiceren, tenzij er een redelijk belang is op basis waarvan de geportretteerde zich mag verzetten tegen publicatie. Een redelijk belang kan zijn bijvoorbeeld een privacybelang. Voorbeelden hiervan kunnen zijn bespotting of diskwalificatie van de geportretteerde. Bij bekende personen geldt dat zij zich moeilijker op basis van privacy kunnen verzetten, tenzij er sprake is van bijvoorbeeld naaktfoto’s, in welk geval privacy weer wel een redelijk belang kan vormen. Daarnaast kunnen bekende mensen geld verdienen met hun hoofd en kan het mislopen van deze verdiensten ook een redelijk belang zijn, namelijk een financieel belang.

Portretrecht van kinderen

Net als volwassenen hebben kinderen portretrecht. Er wordt in principe geen onderscheid gemaakt tussen het portretrecht van volwassenen en dat van kinderen. Maar, gezien het feit dat kinderen een kwetsbare groep zijn, is het van belang voorzichtig te zijn. Want er kan namelijk sneller sprake zijn van een “redelijk belang” vanwege dit kwetsbare aspect. Stel, je hebt een foto gemaakt bij een zwembad en je wilt dit plaatsen bij je blog over zwembaden in Rotterdam. Als er kinderen op staan in badkleding dan zal er hier waarschijnlijk sneller sprake zijn van een redelijk belang om deze foto niet te publiceren dan als er alleen volwassenen op staan. 

Redelijk belang in het geval van de cover in kwestie

In de onderhavige kwestie gaat het om een cover waar bekende personen op staan. Aangezien het kindje in kwestie bekende ouders heeft en niet afgeschermd wordt, is hij zelf ook bekend. Echter, de context waarin het portret gebruikt is en de tekst die erbij gebruikt is, kan m.i. bespotting genoemd worden. Het portret is immers gebruikt bij een nieuwsitem over de verbroken relatie van de ouders van het kind en de nieuwe relatie van diens vader en met een tekst die hiernaar verwijst. De manier waarop het portret van dit kind gebruikt is, gaat dan ook ver. Dit is daarom mijns inziens een geval waarin er de geportretteerde een redelijk belang heeft om de publicatie van de foto tegen te houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *