Verkopen via Bol? Regel je merkrecht!

Beeld: Canva

 

Het verkopen van spullen via Bol.com is erg populair. Het is immers vrij makkelijk om te beginnen en bol.com heeft een groot bereik. Maar wist jij dat het heel verstandig is om een merk te registreren als je gaat verkopen via bol? 

EAN

Als je gaat verkopen via Bol krijg je te maken met EAN-codes. Vrijwel alle producten die in in Nederland worden verkocht hebben namelijk een EAN-code. En zo dus ook producten bij bol.com. EAN staat voor European Article Numbering. Een EAN-nummer vind je op de barcode van het product dat je wilt verkopen. Als er nog geen EAN nummer is, moet je er één kopen via GS1 .

EAN meelifters

Als andere verkopers producten gaan verkopen die identiek zijn aan jouw producten, mogen ze jouw EAN-nummer gebruiken. Identiek betekent hier als het merk ook identiek is. Dit “EAN meeliften” gebeurt veelvuldig, zeker als de verkoop van jouw product goed gaat. En het kan nadelig zijn voor jou als EAN-nummer houder. Allereerst profiteren de meelifters dan gratis van jouw aangevraagde EAN’s. Maar daarnaast kunnen ze ook nog eens je ranking aantasten als ze hun producten goedkoper aanbieden. Maar het meest vervelende is misschien wel als de meelifters producten aanbieden van lagere kwaliteit als “identiek”. In dat geval tasten ze namelijk ook jouw reputatie aan.

Merkregistratie om meeliften tegen te gaan

Maar het is niet altijd toegestaan om EAN-codes van iemand anders te gebruiken. Dit is alleen mogelijk als je identieke producten aanbiedt. Zoals gezegd telt hierbij dus ook het merk mee. Je kunt zowel merkproducten (inclusief huismerkproducten) als merkloze producten verkopen via bol. Je mag er echter alleen een merkproduct als merkproduct aanbieden, als het ook daadwerkelijk een merkproduct is. Dat betekent dat er een Benelux of EU merk voor moet zijn aangevraagd voor het betreffende product waarvoor je het aanbiedt. Op deze manier is het registreren van je merk dus nodig om het meeliften effectief tegen te gaan. Zodra je jouw eigen Benelux of EU merk registreert en je vraagt je eigen EAN-nummer aan, kunnen anderen hier namelijk niet meer op meeliften omdat ze geen identiek product meer aanbieden. Ze bieden immers geen product aan van jouw merk.

Categorieën

Het aanvragen van je eigen merk is dus noodzakelijk om de meelifters te bestrijden. Bij de merkregistratie is het van belang de juiste categorieën (de zogenaamde “klassen”) te kiezen. Immers, het merk moet wel voor de producten zijn geregistreerd waarvoor je het merk gebruikt. Hier lees je meer over het kiezen van de klasse (de zogenaamde “classificatie”).

Verstandig

De redenen om je merk te registreren zijn talloos, denk aan bescherming van je goodwill, bescherming van je reputatie, afschrikken van kwaadwillenden, professionele uitstraling. Als je gaat verkopen via bol komt er nog een reden bij: voorkomen van EAN-meelifters. Het is dus verstandig om je merkregistratie zo snel mogelijk te regelen. Benieuwd hoe je je eigen merk vastlegt? Hier leg ik dit stap voor stap uit! Wil je het toch liever door een professional laten doen die er kaas van gegeten heeft? Neem dan contact op, Lawbeille helpt je graag verder.  

One thought on “Verkopen via Bol? Regel je merkrecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *